DARBO LAIKAS

I - IV: 8.00 val. iki 17.00 val.
V: 8.00 iki 15.45 val.
(pietų pertrauka: 12.00–12.45)
VI-VII - Poilsio dienos

AVARIJOS ATVEJU

Tel. +370 450 32 052 (darbo valandomis)
Visą parą mob. +370 680 24 420


Įmonė prisidės prie mokslinių tyrimų

2024 m. sausio 29 d. Kaune įvyko Lietuvos partnerių susitikimas didelės apimties projekto NENUPHAR (angl.  New governance models to enhance nutrient pollution handling and nutrients recycling) – „Nauji maistinių medžiagų valdymo modeliai, skirti sumažinti taršą, padidinti atliekų perdirbimą ir maistinių medžiagų iš atliekų atgavimą“, kuris yra vykdomas pagal HORIZON Europe CL6-2022-ZEROPOLLUTION-01-02 programą. Šį projektą Lietuvoje koordinuoja Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Vandens inžinerijos katedros komanda, vadovaujama profesoriaus Arvydo Povilaičio ir VšĮ „Nacionalinė regionų plėtros agentūra” kolektyvas.

Susitikime dalyvavo prof. A. Povilaitis, VšĮ Nacionalinės regionų plėtros agentūros atstovės A. Adeikienė, B. Grebelė, A. Jagučanskytė ir įmonės UAB „Biržų vandenys“ direktorė E. Barkauskienė. Susitikimo metu buvo aptarta:

grown-up-1637302_1280
  • Kompostuoto nuotekų dumblo panaudojimas žemės ūkyje siekiant atgauti azoto (N) ir fosforo (P) medžiagas ir efektyviau kontroliuoti šių medžiagų koncentracijas Lielupės upės baseine;
  • Kompostuoto nuotekų dumblo ruošimo procesas UAB „Biržų vandenys“;
  • Kompostuoto nuotekų dumblo kiekiai ir jo panaudojimo galimybės Biržų rajone (atrinktose teritorijose, kuriose vykdoma žemės ūkio veikla);
  • Tyrimų vietų įrengimo ir monitoringo vykdymo galimybės;
  • Suinteresuotų šalių/partnerių pritraukimas.

 

NENUPHAR projekto tikslas – Europos Sąjungos lygmeniu parodyti naują požiūrį į azoto ir fosforo medžiagų apykaitą aplinkoje: iš organinių atliekų, tokių kaip gyvūnų atliekos, dumblas ir nuotekos, gaminant kompostą, kurio pagalba į dirvožemį sugrįžtų azotas ir fosforas. Šiuo projektu siekiama vystyti holistinį aplinkos taršos valdymą, atsižvelgiant į suinteresuotų šalių bendradarbiavimo schemas, azoto ir fosforo atkūrimo procesus, peržiūrint reguliavimo ir finansavimo instrumentus bei srautų stebėjimo ir kontrolės priemones. Sukurti sprendiniai bus demonstruojami Ebro (Ispanija), Dunojaus (Vengrija ir Slovakija), Lielupės (Latvija ir Lietuva) upių baseinuose, užtikrinant jų atstovavimą Europos mastu.

UAB ,,Biržų vandenys“ džiaugiasi galėdami prisidėti prie šio projekto tikslo įgyvendinimo. Įmonė tikisi ne tik prisidėti prie aplinkos taršos mažinimo azoto ir fosforo medžiagomis, tačiau ir žengti žingsnį link komposto realizavimo įteisinimo. Atsiradus galimybei parduoti kompostą, būtų sudarytos sąlygos ūkio subjektams įsigyti natūralios trąšos, taip sumažinant sintetinių cheminių medžiagų patekimą į dirvožemį.

Projekte dalyvauja mokslo, verslo ir nevyriausybinių organizacijų atstovai iš 21 Europos sąjungos šalies.

Projekto trukmė – 4 metai.

Skip to content